Dangerous Crossing



Dir: Joseph M. Newman
Twentieth Century Fox, 1953

I denna film spelar Jeanne Crane en nygift arvtagerska som tillsammans med sin man ska åka på bröllopsresa på ett enormt skepp. Bara några minuter efter att de checkat in i sin hytt och kuttrat om hur härligt det ska bli att starta sina liv tillsammans bestämmer de sig för att dela på sig och ses en kvart senare i baren. Men mannen dyker aldrig upp och efter att ha letat efter honom ett bra tag börjar kvinnan bli desperat och får tillkalla hjälp från personalen på skeppet.

Det är då det riktigt obehagliga börjar.

Ingen påstår sig nämligen ha sett hennes man tillsammans med henne, han finns inte med på någon passagerarlista, inte ens hyttnumret stämmer längre. Som tittare har man ju fått se att hon gick ombord skeppet med sin man så man får ju helt enkelt tro att han försvunnit och inte att hon är galen, en uppfattning som besättningen ganska direkt antar. Det är nu det svagare partiet börjar, trots att kvinnan ju vet att hennes man finns ombord skeppet går hon med på att låta sig lotsas runt av den charmiga skeppsdoktorn som mer än gärna vill hjälpa henne. Hon går från hysterika till flirtig femme ca 50 gånger under 70 minuter och det är inte direkt världens bästa skådespelarinsatser vi ser.

Vad som händer sedan tänker jag inte avslöja men däremot kan jag säga att detta är en helt okej noir men inte något man vill se om eller kommer att komma ihåg särskilt länge. Det bästa med filmen tycker jag är fotot och det psykande ljudet av skeppets mistlur och framförallt känslan av panik som Crane gestaltar när hon inser att hennes man är borta och att ingen tror henne. Som sagt helt okej men inget som satte sig.

- Mirjam

Mirjams betyg: 3
Lars betyg: 3

0 Responses to “Dangerous Crossing”:

Leave a comment